Lajm i fundit: EDRI i shkruan letër Kryetarit të Parlamentit të Kosovës (FOTO)

Organizata pan-Evropiane dhe ndër më të mëdhajat në Evropë që merret me të drejtat e njeriut në sferën digjitale, EDRi (European Digital Rights), ja ka drejtuar një letër Kryetarit të Parlamentit të Kosovës – z.Kadri Veseli, si dhe kryetares së Komisionit për Integrime Evropiane – znj. Teuta Sahatqija. Në këtë letër, EDRi shpreh shqetësimet mbi Projektligjin për Përgjime elektronike dhe të telekomunikimeve.

Ju sjellim letrën e plotë më poshtë.
Ndërsa, letrën origjinale mund ta gjeni duke klikuar këtu.

———–
28 May 2015
Dear Mr. Veseli,

EDRi is a pan-European organisation working on human rights in the digital environment. Founded in 2002, EDRi is the leading civil society organization dealing with digital rights in Europe and works closely the European Commission and the European Parliament. We wrote to you on 19 January 2015 regarding plans in Kosovo for long-term storage of personal communications data and would like to raise our concerns about current proposals.

From our perspective, the current “draft law on interception of communications” is unequivocally incompatible with both primary and secondary law of the European Union.

With regard to the primary law of the Union, restrictions on fundamental freedoms must be “necessary and genuinely meet objectives of general interest recognised by the Union” (Article 52 of the Charter). An equivalent provision is also contained in the European Convention on Human Rights. Given that the measure contained in Article 30.2 of the Draft Law is optional it is clearly not considered by the Kosovo Government as “necessary”.

Secondly, the ruling of the European Court of Justice case C-293/12 indicated that data retention measures, as proposed by the European Directive on data retention, were contrary to the EU Charter.

With regard to the secondary law of the European Union, the 1995 Data Protection Directive (Article 6.e) establishes that personal data be kept for “no longer than is necessary for the purposes for which the data were collected”. A law which permits this principle to be breached is therefore a direct contradiction of the Directive and an indirect breach of Article 8 of the Charter of Fundamental Rights.

After the above-mentioned CJEU ruling, constitutional courts throughout the European Union have been striking down existing implementations of data retention in national law. We urge the Kosovo Parliament to avoid making the mistake of introducing this measure, and to respect the fundamental rights of its citizens and essential principles of international human rights law.

Respectfully,
Joe McNamee
Executive Director

——-

Screen_Shot_2015-05-28_at_10_59_35_am

Advertisements

One thought on “Lajm i fundit: EDRI i shkruan letër Kryetarit të Parlamentit të Kosovës (FOTO)

Comments are closed.